Restwarmte-terugwininstallaties op windmoleninstallatieschip
Geschreven door: Jeroen Berger •
Een nieuw en innovatief windmoleninstallatieschip, genaamd “Green Jade”, is ontwikkeld door de Belgische baggeraar DEME en de Taiwanese scheepsbouwer CSBC. Dit duurzame offshore-schip speelt een essentiële rol in de offshore windenergie in Taiwan. Naast een kraancapaciteit van 4.000 ton en DP3-technologie voor optimale stabiliteit en precisie, is dit vaartuig uitgerust met acht op ORC-gebaseerde restwarmte-terugwininstallaties, geleverd door onze partner.
Ontwerpcriteria
Dit schip is ontworpen met een sterke focus op het verminderen van CO2-uitstoot, om te voldoen aan strengere emissieregels in de scheepvaart, zoals de Carbon Intensity Indicator (CII). Deze indicator meet de koolstofintensiteit per tonkilometer en stimuleert efficiëntere oplossingen. Daarnaast helpt het ontwerp om de ecologische voetafdruk van het project aanzienlijk te verkleinen. Dankzij de restwarmte-terugwininstallaties (Waste Heat Recovery Systems, WHRS) wordt warmte, die normaal via de uitlaat verloren zou gaan, efficiënt teruggewonnen en omgezet in elektriciteit. Dit verhoogt de operationele efficiëntie, draagt bij aan duurzaamheid en ondersteunt een energiezuinige aandrijftechniek.
Uitdagingen en oplossingen
Een uitdaging bij het efficiënt terugwinnen en benutten van restwarmte uit de motoren was te garanderen dat de systemen effectief functioneren bij wisselende belastingniveaus. Dankzij het flexibele ontwerp van de op ORC-gebaseerde technologie kunnen ze zich optimaal aanpassen aan deze schommelingen. Dit is cruciaal voor de dynamische operationele omstandigheden aan boord.
Van de vier geïnstalleerde dual fuel-motoren zijn er elk voorzien van twee restwarmte-terugwinningsinstallaties. Wanneer alle motoren in bedrijf zijn, wekken deze systemen gezamenlijk meer dan 500 kW (netto) aan elektriciteit op uit de restwarmte van de motoren. Dit verhoogt niet alleen de energie-efficiëntie van het schip, maar draagt ook aanzienlijk bij aan de reductie van de CO2-uitstoot.
Behoefte aan meer inspiratie? Bezoek onze pagina met uitgelichte projecten en ontdek diverse praktijkvoorbeelden van hoe schepen niet alleen efficiënter en duurzamer kunnen varen met restwarmte-terugwinningssystemen, maar ook met andere innovatieve technologieën.